;

Hyperventilatie

Hyperventilatie komt in alle groepen voor, van jong tot oud. Hyperventilatie kent verschillende uitingsvormen, denk aan duizeligheid, tintelingen, hartkloppingen en ademnood. Soms wordt dit veroorzaakt door te veel spanning en/of stress. Soms wordt hyperventilatie veroorzaakt door een verkeerde ademgewoonte.

“Ik voel mij vaak benauwd tijdens het spreken”

‘”Aan het einde van mijn verhaal is mijn adem vaak op”

Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Hyperventilatie kan verschillende gevolgen hebben. Symptomen die vaak genoemd worden zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal zijn deze symptomen zeer beangstigend voor wie het overkomt. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) en als een vrijwel constante manier van ademen (chronische vorm).

Bij wie komt het voor?

Het kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden en komt voor bij vrouwen en mannen. De klachten hangen vaak  samen met spanningen. Hyperventileren kan ook uitsluitend een verkeerde ademgewoonte zijn die vaak voorkomt in combinatie met mondademen. Tenslotte kunnen hyperventilatieklachten optreden als er te snel en vrijwel zonder pauzes gesproken wordt.

Wat doen wij aan hyperventilatie?

De logopedist overziet bij onderzoek, diagnosestelling en behandeling alle voorwaarden voor het spreken. Zij is daarom goed in staat mensen met hyperventilatieklachten te behandelen. Samen met de cliënt wordt de afwijkende wijze van ademen en alles wat daarmee in verband staat in kaart gebracht en behandeld.

Heesheid

Bij heesheid is de stemkwaliteit onvoldoende. De stem klinkt niet helder en soms valt de stem weg tijdens het spreken of zingen. De ademing kan anders zijn en soms is er pijn of een gek gevoel in het keelgebied.

Heesheid kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. 

Meer informatie ontvangen?

Heeft u een dringende vraag? Vul het contactformulier in en wij voorzien u zo spoedig mogelijk van antwoord.