Home / Stem

Stem

Heesheid

Het meest voorkomende stemprobleem is heesheid. Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Dit wordt gekenmerkt door het niet goed sluiten van de stembanden in het strottenhoofd, of door het niet correct verlopen van het golf- en trillingspatroon van de stemplooien. De stem dan niet meer helder: er is een fijne of grove ruis hoorbaar of een kraak. De stem kan zelfs helemaal of gedeeltelijk wegvallen. De oorzaak kan liggen in het stemorgaan zelf, maar ook het verkeerd gebruiken van het stemorgaan kan heesheid veroorzaken.

Lees meer >

Genderdysfonie

Genderdysfonie is een stemklacht die voorkomt bij transseksuelen. De stem is hierbij niet in overeenstemming is met de veranderde sekserol.
Het stemprobleem van man-naar-vrouw transseksuelen, hier verder aangeduid als transvrouwen is in het algemeen groter dan dat van vrouw-naar-man transseksuelen (transmannen). De stem is vaak te laag en de manier van spreken te mannelijk waardoor de transvrouw als man wordt aangesproken.

Lees meer >

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Hyperventilatie kan verschillende gevolgen hebben. Symptomen die vaak genoemd worden zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaart men deze symptomen als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) en als een vrijwel constante manier van ademen (chronische vorm).

Lees meer >