;

Veel gestelde vragen

Voor al uw vragen over logopedie en de behandelingen kunt u de veelgestelde vragen bekijken. Is uw vraag daarna nog niet beantwoord? Dan kunt u deze stellen, na het doorlopen van de vragen, via het contactformulier.

Wanneer starten met logopedie?

Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Onze logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Daarnaast houden wij ons bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.

Wat doet de logopedist?

Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken wat de invloed van de stoornis is op het dagelijks leven. Vervolgens vindt uitgebreid onderzoek plaats en wordt dit met u besproken, waarna een behandelplan wordt opgesteld. Daarnaast geven wij ook adviezen en voorlichting. Onze logopedisten coachen en begeleiden ouders en/of verzorgers om hen bij de behandelingen te betrekken. Het is de bedoeling dat de oefeningen die de cliënt mee krijgt thuis geoefend worden.

Hoe lang duurt een logopedische behandeling?

Een logopedische behandeling duurt 25 minuten.

Behandeling van eten en drinken bij jonge kinderen (jonger dan 2 jaar) en behandeling van stotteren duren 50 minuten.

Is een verwijzing van een arts altijd nodig?

Bij de meeste zorgverzekeraars is een verwijzing van een arts noodzakelijk voor het starten van de logopedische behandeling. Indien deze niet aanwezig is, wordt de behandeling niet vergoed en dient u dit zelf te betalen. Bij enkele zorgverzekeraars is het wel mogelijk om via Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL) naar logopedie te komen. Er is dan geen verwijzing van de arts nodig.

Wij adviseren u echter om voor het starten van de behandeling wel een verwijsbrief van de arts aan te vragen.

Let op: bij eet en drinkproblemen bij jonge kinderen, stemproblemen langer dan 6 weken of meerdere klachten/problemen is altijd een verwijzing nodig.

Ik heb geen verwijsbrief, kan ik wel naar logopedie komen?

U kunt zich zonder verwijzing aanmelden voor logopedie. Cliënten die kiezen voor de directe toegankelijkheid worden tijdens de eerste afspraak gescreend. Deze screening is erop gericht om de hulpvraag naar logopedie vast te stellen. Komt op grond van de screening een zogeheten ‘niet-pluis indicatie’ naar voren, dan adviseert de logopedist u om contact op te nemen met uw (huis)arts voor nader onderzoek. Onze logopedisten zijn allemaal DTL-geschoold en mogen deze screening uitvoeren.

Wordt de behandeling vergoed door mijn verzekeraar?

Logisch! Logopedisch Expertise Centrum is een onderdeel van Leekerweidegroep. Wij hebben met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. 

Logopedie valt binnen het basispakket en wordt door veel zorgverzekeraars tot 18 jaar vergoed. Dit geldt voor alle behandelingen, dus ook voor uur-behandelingen, pre-verbale logopedie etc. Vraag bij uw verzekeraar na welke vergoeding in uw geval geldt en houd rekening met het eventuele eigen risico.

Behandelen jullie ook aan huis?

Indien u niet in staat bent om naar een van onze locaties te komen geven wij ook logopedische behandeling aan huis. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts met indicatie “aan huis behandeling” noodzakelijk.